U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Naar uw accountAtelier Rademakers est. 1965
Rademakers, handelend onder het merk: ‘RademakersFF’, heeft het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, reeds in 2016 ondertekend. Dit sloot aan bij het bij ons al lang bestaande streven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en te werken aan de duurzame kleding en textiel van de toekomst. Wij vinden het belangrijk dat producten onder eerlijke en goede omstandigheden worden gemaakt en geleverd. Het Convenant Duurzame Kleding en Textiel was voor ons een uitgelezen kans om onze ambitie in deze verder te intensiveren en professionaliseren. Niet alleen om middels het Convenant en haar partners ons eigen MVO-beleid vorm te geven maar ook om binnen dit Convenant een actieve rol te spelen omtrent de vraagstukken wat de duurzame mode van de toekomst is.
In onze optiek is het gebruik van natuurlijke materialen, zoals leer en lammy, onmisbaar voor duurzame mode. Het toenemend gebruik van alternatieven, zoals imitaties juist niet. Deze op oliebasis geproduceerde vezels zijn zeer milieuverontreinigend, breken niet af en eindigen uiteindelijk als micro plastics in het milieu. Natuurlijke materialen als leer en lammy zijn daartegen volledig biologisch afbreekbaar. Een onlangs gepubliceerd rapport door het prestigieuze Belgische onderzoeksinstituut, Organic Waste Systems, gaf dat aan. Daarnaast heeft het een lange levensduur en kan gerecycled worden. Het is daarmee bij uitstek een materiaal dat aansluit bij het evolueren van ´fast fashion´ naar ´slow fashion´.
Duurzaamheid is geen tijdelijke maar een duurzame inspanning. We houden rekening met de natuur, wanneer we het ene materiaal boven het andere kiezen; en met de mensen, wanneer we beslissen waar en welke ateliers onze jassen en accessoires maken.
Het Convenant verplicht ons serieus onderzoek te doen binnen onze productieketen naar risico´s omtrent onder andere mensenrechten, dierenwelzijn en milieu. Met deze zogenaamde ´due diligence´ brengen wij deze risico´s in kaart en maken wij voor elk jaar een plan van aanpak om verbeteringen te realiseren. Als onderdeel van dit plan geven wij ook jaarlijks de gegevens door aan het Secretariaat van het Convenant.
In het plan van aanpak ligt vast hoe we bij RademakersFF werken aan verbetering van de omstandigheden in de keten. Dit plan wordt door het Convenant beoordeeld. RademakersFF werkt binnen het Convenant Kleding en Textiel samen met een grote groep bedrijven, maatschappelijke organisaties, branche organisaties, vakbonden en rijksoverheid om misstanden zoals uitbuiting, dierenleed of milieuschade te voorkomen.
RademakersFF verkoopt in haar zaak in Sittard-NL aan de consument Luxury Coats en Accesoires, kortom outerwear. De collectie is hoofdzakelijk vervaardigd van de natuurlijke materialen leder en lammy. Leder en lam zijn restproducten van de vleesconsumptie. Wij gebruiken gecertificeerde dierenhuiden van erkende certificeringsystemen. In de bijlagen zijn de certificeringssystemen opgenomen met welke wij werken en waarmee we garantie op dierenwelzijns- en milieunormen willen borgen.
In de kleding en textiel worden meerdere dierlijke producten gebruikt, zoals wol, leder, dons en zijde. Voor de grondstoffen leder en lam die Rademakers ff gebruikt, heeft het dierenwelzijn de hoogste prioriteit. Dit betekent het erkennen van de eigen waarde van dieren, zijnde wezens met gevoel. Het is van belang dat schending van de integriteit of het welzijn van dieren, wordt verhinderd.
De definitie en visie van dierenwelzijn opgesteld door de faculteit dierengeneeskunde te Utrecht duidt de visie van Rademakers. In het kort: Het dier moet zich actief aan zijn levensomstandigheden kunnen aanpassen en daarmee een toestand bereiken die het als positief ervaart, naast een goede voeding, goede leefomstandigheden en goede gezondheid. Hieruit volgen automatisch de voorwaarden voor welzijnsnormen, waaraan de productieketen dient te voldoen. De bepaling van het dierenwelzijn dient altijd te geschieden op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek in plaats van subjectieve menselijke emoties.
De milieurisico’s zijn het tweede belangrijke aandachtspunt voor Rademakers. De mogelijke watervervuiling door gebruik chemicaliën, water en energie zijn het grootst bij het looien van de dierenhuiden. Vandaar dat Rademakers alleen maar met die bedrijven samen werkt die aangesloten zijn bij bedrijven die een duidelijk MVO-beleid voeren en voldoen aan alle 9 aandachtspunten van het convenant en ISO gecertificeerd zijn.
De weg naar volledig duurzame mode is lang, maar inspirerend. Rademakers werkt constant aan het voeren en managen van een goed MVO-beleid, hetgeen niet altijd even makkelijk is. Maar er zijn voor leer en lam reeds grote stappen gemaakt. Voor andere natuurlijke materialen als dons, wol en zijde, is het complexer om risico´s in kaart brengen en verbeteringen in te zetten.
Rademakers is op zijn gebied de bench mark en wil om die reden concurrentiegevoelige informatie achterwege laten. Vanzelfsprekend zijn onze toeleveranciers wel bekend bij het Secretariaat van het Convenant
Cites verklaring: Rademakers conformeert zich aan de Cites verklaring. (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) is een internationale overeenkomst welke de wereldwijde handel regelt in 30.000 beschermde plantensoorten, en ongeveer 5.000 beschermde diersoorten. Daarnaast kiest Rademakers ervoor het gebruik van leer en andere dierenhuiden uit China te mijden, en natuurlijk koopt Rademakers geen exotische dierenhuiden zoals krokodil en of slangenleder.